Aanbevolen reisperiodes en klimaat Australië

Reisinformatie Riksja Australië

Lekker weer in AustralieAls je aan Australië denkt dan droom je weg bij de langgerekte stranden, uitgestrekte Outback en uren rijden zonder tegenliggers. Australië is zo’n 185 keer groter dan Nederland en het is dan ook zeker niet gek dat dit land verschillende klimaten kent. Wanneer je verschillende regio’s met elkaar combineert tijdens je reis, kan het niet anders of je passeert verschillende klimaatzones. Een ideale reistijd voor Australië als geheel is eigenlijk niet te geven. Het land kent dan ook het hele jaar door toerisme. De seizoenen in Australië zijn tegenovergesteld met die in Nederland. Zo is het tijdens onze zomervakantie in Australië winter en vieren de Australiërs kerst in hun bikini op het strand.

Als je alles leest over temperaturen en klimaten duizelt het je misschien. Je hele kledingkast meenemen is geen optie en sjouwen met (te) veel kleding is ook niet leuk. Daarom onze tip: zorg voor voldoende gemakkelijke (katoenen) kleding en neem naast dunne kleding ook kleding van dikkere stof zoals jeans mee. Met een warme trui, sweater en jack ben je dan bijna overal op voorbereid! En is het echt alleen maar heet: één of meer bijzondere Aussie T-shirts kopen doe je vaak toch wel!

Omdat bijna iedere reiziger veel informatie wil over het Australië klimaat in de verschillende gebieden van Australië, vind je hieronder een uitgebreid overzicht over het weer in Australië. Let op: we zouden wel willen, maar echt het weer voorspellen kunnen we natuurlijk ook niet!

 

Northern Territory AustralieKlimaat in het noorden van Australië

Het gebied rond Darwin, heeft een nat, tropisch klimaat. Het is er dan ook het hele jaar door warm, doorgaans ook aangenaam weer. Je kunt er eigenlijk twee periodes onderscheiden:

Mei t/m oktober: Dit is de tropische winter. De temperaturen schommelen tussen de 21ºC minimum en 31ºC maximum. Warme, droge dagen, een blauwe lucht en koele nachten, kortom perfect weer om safari’s in de buitenlucht te maken, zoals met onze Crocodile Dundee Drive.

November t/m april: Dit is de tropische zomer in Australië. Temperaturen lopen van circa 25ºC minimum tot 35ºC maximum. Het is dus nog steeds warm. Wel is het vochtig, regent het (vooral tussen januari en maart) en komen er onweersbuien en stormen voor.

Voordeel is dat de watervallen op zijn mooist zijn, net als het vogelleven en het aantal kleuren groen in de natuur is overweldigend. Wel kunnen delen van parken als Kakadu gesloten zijn.

 

Klimaat AustralieHet Red Centre

Het Midden van Australië rond Ayers Rock heeft een woestijnklimaat, waarbij je vier periodes kunt onderscheiden. Let op: er zijn grote verschillen in dag -en nachttemperatuur, dus meerdere lagen kleding zullen je het best bevallen.

Maart t/m mei: De herfst van het Red Centre. Het is overdag warm, ’s nachts koelt het af. Temperaturen liggen tussen de 13ºC minimum en 28ºC maximum. Kortom een prima tijd om dit gebied te voet/per busje te verkennen, bijvoorbeeld door middel van de bouwsteen Dreamtime in de Outback.

Juni t/m augustus: Dit is de winterperiode en is eigenlijk het beste seizoen. Je hebt vaak zonnige dagen, geen wolkje aan de lucht en koele, frisse nachten, waarbij je heerlijk rond het kampvuur kunt zitten. Warme kleding ’s ochtends en ’s avonds is wel nodig. De minimum temperatuur ligt rond het vriespunt, overdag wordt het circa 20ºC.

September t/m november: Het voorjaar in het Red Centre. Het is vaak iets warmer dan de periode maart t/m mei. Minimum circa 14ºC, maximum circa 30ºC. Zonnig overdag en ook de avonden en ochtenden zijn lekker.

December t/m februari: Zomer in het Red Centre. ‘s Nachts blijft het zo’n 21ºC, terwijl het overdag wel 35ºC kan worden. Reis je in deze periode, drink dan in ieder geval voldoende. De busjes zijn overigens airconditioned.

 

Cape TribulationQueensland – de oostkust

Queensland en het Great Barrier Rif rond Cairns hebben het hele jaar gematigde temperaturen. Om te beginnen met het water: de watertemperatuur is heerlijk: zo’n 28ºC in januari en februari. Je hebt dus geen wetsuit nodig. In de winter, juni en juli, circa 22ºC.

Oktober t/m december: Heldere, warme dagen met doorgaans tegen de late middag onweerswolken, waaruit het ’s avonds regent. Veel bomen bloeien en watervallen beginnen te stromen. Het rif is vol leven, het is de broedtijd voor koraal en je ziet veel kleurrijke vissen. De temperatuur aan de kust is circa 22-36ºC.

Januari t/m maart: Het is dag en nacht warm en in deze periode valt ook de meeste regen. Het regenwoud is vol kleur, zelfs de Outback wordt behoorlijk groen. Temperatuur aan de kust ook circa 22-36ºC.

 

Darwin watervallenApril t/m mei: Dit is de mildste tijd van het jaar. Het regent minder, de dagen zijn warm en zonnig en er waait soms een koel zeewindje. De nachten zijn lekker koel. Temperatuur aan de kust is circa 18-30ºC. Je kunt in deze periode prima de bouwsteen Smoothie op het Palmenstrand doen.

Juni t/m juli: De koudste maanden in de tropen, maar ook die met de minste regen zodat je bij het kampvuur kunt genieten van een heldere sterrenhemel. Toch wordt het niet vroeg donker zoals bij ons. Temperatuur aan de kust is circa 12-26ºC.

Augustus t/m september: Het wordt weer warmer en je hebt zonnige dagen met soms een koele zeewind. Het is tijd voor de z.g.n. Humpback-walvis die naar de tropen komt om aan het eind van de zomer in Australië weer naar Antarctica te zwemmen. Kusttemperaturen liggen op circa 15-30ºC.

 

Klimaat in AustralieKlimaat in het zuidoosten van Australië

Het zuidelijke gedeelte van de oostkust van Australië heeft een zeer gelijkmatig, bijna Middellandse Zee-achtig klimaat. Gemiddeld is het in Brisbane het hele jaar door iets boven de 20ºC. Van juni t/m september kan het minimum dalen tot ca. 10ºC. Regen valt het hele jaar wel, de meeste in de periode december t/m maart. Het is er eigenlijk altijd goed verblijven, vandaar dat deze streek ook erg populair is in Australië zelf.

In Sydney is het eigenlijk alleen midden in de winter (juli en augustus) onder de 10ºC, de overige maanden en vooral in de zomer, december t/m maart, is het al snel 20ºC tot 25ºC.

Zuid-Australië kent, zoals bij ons, duidelijk zomers en winters en wel net omgekeerd vergeleken met Europa. Zo is Melbourne heerlijk warm (20-25ºC maximaal) van oktober t/m april maar van mei t/m september kan de minimumtemperatuur onder de 10ºC dalen. Dan is het dus echt een Europese winter! In Canberra komt de temperatuur net boven het vriespunt uit. Eén en ander geldt nog duidelijker voor Tasmanië waar het ’s winters echt koud kan worden. Van april t/m november ligt het minimum wel 10ºC onder het vriespunt; ’s zomers wordt het maximaal zo’n 20ºC.

 

Reisinformatie AustralieHet westen van Australië

West Australië en dan vooral het kustgebied rond Perth heeft hete droge zomers (gemiddeld 30ºC) en natte, milde winters (gem. 10ºC). De winden en stormen van de oceaan hebben veel effect op het weer hier. De semi-aride woestijn van Halls Creek naar Broome en van Geraldton naar Albany is heet (circa 38ºC) in de zomer van december t/m februari en mild in de winter van juni t/m augustus (circa 19ºC). ’s Nachts kan het echter flink koud worden.

Het noordwesten, de Kimberley, kent 2 seizoenen:
Mei t/m november: De droge tropische winter met heldere zonnige dagen en koele comfortabele nachten. Dit is het meest geschikte reisseizoen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 35ºC.

December t/m april: De natte tropische zomer met veel regen, tropische cyclonen op zee en vooral veel wind en regen aan land. Het gebied is dan moeilijk bereisbaar. De temperatuur is in deze periode ook circa 35ºC, alleen is de luchtvochtigheid een stuk hoger.

 

Strand West AustralieHet zuidwesten kent 4 seizoenen:
September t/m november: Veel wilde bloemen, gevarieerde weersomstandigheden. De minimum temperatuur is circa 12ºC, de maximum temperatuur circa 25ºC.

December t/m februari: Dit is de beste tijd om te genieten van de prachtige stranden die West-Australië te bieden heeft. De minimum temperatuur ligt rond de 17ºC, de maximum is circa 31ºC.

Maart t/m mei: In deze periode heb je warme dagen en koele nachten. Met een gemiddelde temperatuur van 26ºC is het dus prima weer om tours door dit gebied te maken.

Juni t/m augustus: Deze periode is off season en er worden geen tours uitgevoerd.

 

 

Heeft deze informatie je geholpen?

100,00% vond deze informatie nuttig (gebasseerd op 20 beoordelingen)

1 Star2 Stars
Laden...

Australië

Region Jan Feb Mar Apr May Jun
Omgeving Darwin
28
28
28
28
27
25
Omgeving Cairns
27
27
27
25
24
21
Red centre
29
28
25
20
15
12
Omgeving Sydney
22
22
21
18
15
13
Zuidkust
20
20
19
15
12
10
Tasmanië
17
17
15
13
11
8
Omgeving Perth
25
25
23
20
17
15
Omgeving Broome
30
30
30
29
25
22
Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Omgeving Darwin
24
26
27
29
29
29
Omgeving Cairns
21
21
23
25
27
27
Red centre
21
21
23
25
27
27
Omgeving Sydney
12
13
15
18
20
22
Zuidkust
9
10
12
14
16
18
Tasmanië
8
9
10
12
14
15
Omgeving Perth
14
14
15
17
19
22
Omgeving Broome
21
23
25
28
29
30

Betekenis van de symbolen

zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan

*De temperaturen zijn een gemiddelde van het minimum en maximum