Australië visum en geldzaken Australië visum, geld en gezondheid

Tijdens je reis met Riksja Australië ga je op pad met je eigen huurauto, camper of gedeeltelijk in groepsverband en kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Op deze site staan Australië bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt.

Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van Australië rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van Australië specialisten. Heb je vragen over een Australië reis met Riksja Australië, neem dan gerust eerst even contact op.

 

 

Paspoort stempels Australie

Australië visum, paspoort en douane

Als Nederlander moet je in ieder geval in het bezit zijn van een geldig paspoort dat nog geldig is tot na terugkomst van je vakantie in Australië. Vanaf 26 juni 2012 moeten ook kinderen een eigen reisdocument hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.

Heb je een visum nodig voor je vakantie naar Australië? Ja, als je in Australië op vakantie gaat, behoor je in het bezit te zijn van een visum. Je kunt dit gemakkelijk online aanvragen en ontvangt dan per e-mail een zogenaamd elektronisch visum (ETA visum). Je kunt het visum aanvragen via de site van de Australische overheid.

 

Sydney vliegveld AustralieMaak je een stop in Azië, dan moet je er rekening mee houden dat voor de meeste Aziatische landen geldt dat je paspoort nog 6 maanden na aankomst geldig moet zijn. Voor de meeste Aziatische landen is voor een korte stopover geen visum nodig. Informeer bij de ambassades van de betreffende landen.

Blijf je langer of heb je een zogenaamd Working Holiday visum voor Australië nodig (alleen voor wie tussen de 18 en 30 jaar is), dan kun je dit online regelen. Kijk hiervoor op de website www.homeaffairs.gov.au. Een visum voor een Australië reis langer dan 90 dagen kost ongeveer AU$110,-, een Working Holiday visum ongeveer AU$ 270,-. Denk er verder aan dat de invoerbepalingen van Australië heel strikt zijn: je mag absoluut geen dierlijke of plantaardige zaken invoeren: geen bloemen, planten en etenswaar (ook geen snoep).

Geld AustralieGeldzaken

In Australië wordt betaald met de Australische dollar (AUD). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de AU dollar eens te bekijken, omdat de wisselkoers hevig aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hier bij helpen.

Pinnen
In Australië kun je bij banken, luchthavens en supermarkten geld uit de muur halen als er een Cirrus of Maestro logo op je bankpas staat. De prijs die je voor het pinnen betaalt, wil per bank nogal eens verschillen. In winkels en restaurants is het vaak niet mogelijk om met de pin te betalen.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa
Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

 

Pinnen-Marokko

Creditcard
Het meenemen van een creditcard is zeer aan te raden en verplicht bij het huren van een auto of camper. Bewaar hem tijdens de reis gescheiden van andere betaalmiddelen. In geval van verlies van deze betaalmiddelen kun je altijd terugvallen op je creditcard. In kleinere winkels en restaurants is het soms niet mogelijk om met je creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash. Bijna alle creditcards worden geaccepteerd, zoals Visa, Master Card, Eurocard en American Express.

Zakgeld en fooi
Fooien zijn in Australië minder gebruikelijk dan bij ons. De service/bediening is sowieso inbegrepen in de prijzen. Wat afronden wordt zoals overal ter wereld op prijs gesteld maar is niet verplicht. Wel is het gebruikelijk fooi te geven aan reisleiders/chauffeurs, vooral als die dagen lang met je op stap zijn geweest. Reken op zo’n € 1,- tot € 2,- per persoon per dag. Bij stopovers in Azië zijn wat contante US dollars handig, omdat de lokale valuta doorgaans niet mag worden in- of uitgevoerd.

 

Australie-information-centre

Gezondheid

De gezondheidszorg in Australië ligt op een hoog peil. Vaccinaties of inentingen zijn niet nodig, tenzij je voor of na je vakantie in Australië andere landen bezoekt. Maak je alleen stopovers in Aziatische hoofdsteden, dan is er niets verplicht. Vindt je vakantie vooral plaats buiten die steden, check dan tevoren bij de GGD, kijk op www.ggd.nl of www.gezondopreis.nl. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Kraanwater is overal in Australië te drinken en verblijf je ver in de bush dan is er doorgaans een radio verbinding via welke de bekende Flying Doctor Service op te roepen is. In de periode november – april zwemmen langs de kust van Queensland (ten noorden van Great Keppel eiland) de box jellyfish, gevaarlijke, soms dodelijke kwallen. Je kunt dan ook niet zwemmen zonder een speciaal pak wat je op veel van deze plekken kunt kopen of huren. Dit geldt niet voor eilanden en zeegedeelten die ver uit de kust liggen. Check dit altijd met de lokale bevolking!

 

Reisinformatie AustralieJetlag
Jetlag is een ontregeling van je biologisch klok, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Hier krijg je zeker mee te maken, vooral als je geen stopover maakt tijdens de vliegreis. Tenslotte is Australië zelfs in het gunstigste geval bijna 24 uur vliegen. Een paar tips om het lichamelijke effect van het tijdsverschil zoveel mogelijk te beperken: aan boord veel water of sap drinken (liefst geen alcohol), niet te veel eten en zo snel mogelijk voor je gevoel de tijd van je bestemming aannemen (je horloge hierop zetten). Na aankomst ben je vaak wat gedesoriënteerd en moe, doe het de eerste twee dagen dus kalm aan. Voor auto- en camperhuur geldt dat je beter eerst een nachtje bij kunt slapen voor je achter het stuur kruipt.

Relevante artikelen